Vrijheid & Verantwoordelijkheid

img_0786

Altijd gedacht dat ik een heel verantwoordelijk mens ben. Kon verantwoordelijkheid als een last voelen die zwaar kon drukken op mijn schouders. Totdat een wijze vrouw me er pijnlijk duidelijk op wees dat ik de verantwoordelijkheid vaak buiten mezelf leg. Daarmee anderen –  de hele wereld – de schuld geef dat ik niet krijg wat ik nodig heb. Het kostte me tijd dit te snappen, te accepteren, echt te zien.

Tijdens mijn reis in India hoorde ik Osho praten over vrijheid en verantwoordelijkheid. Wat hij zei kwam binnen, het raakte me. Iedereen wil vrij zijn. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, zijn twee kanten van één munt. Als je echt vrij wilt zijn hoort daar een enorme verantwoordelijkheid bij. Die is niet uit te besteden naar iemand anders. Wat ik ook doe, ik ben verantwoordelijk. Overigens is het begrip in het Engels wat subtieler: responsibility: the ability to respond.

In het klein kwam ik dit tegen op reis. Ik was in een prachtige ashram, mooie omgeving, liefdevolle mensen. Een ding was lastig, het werd er minder nauw genomen met de dagelijkse meditaties. In eerste instantie had ik daar allerlei oordelend op, miste de structuur en de atmosfeer die daarmee wordt gecreëerd. Tot ik me realiseerde dat de vrijheid die geboden werd een heel direct appél deed op mijn verantwoordelijkheid. Bijna had ik die door mijn oordelen alweer uitbesteed. Door te blijven bij het verlangen dat me naar India brengt (Osho en meditaties), bracht dit me lichte, speelse en vooral intense uurtjes.

♥ Een vrij verantwoordelijk of verantwoordelijk vrij nieuw jaar gewenst  ♥

havik

 

10 gedachtes over “Vrijheid & Verantwoordelijkheid

 1. Goh Amrita, wat mooi hoe je dat beschrijft.

  Jeetje, en ik heb het nooit zo bekeken…

  Wel dat als je 100% vrijheid wilt, dat je dan ook voor de 100% verantwoordelijkheid kiest, die op de andere zijde van de medaille gestanst staat.

  Maar dit had ik nog niet gekoppeld aan het buffet van meditaties dat wordt aangeboden, maar niet verplicht wordt gesteld bij Osho.
  Versus de structuur van andere ashrams, waar juist wel alles ‘verplicht’ is en volgens vaste structuur verloopt.

  Dank je wel, door jouw blog begrijp ik nóg beter waarom ik me meer thuis voel, dan in de andere ashrams.

  1. Dank Sanne voor je reactie, leuk! Ben benieuwd in welke omgeving jij je het meeste senang voelt.

   Inmiddels gaat er bij mij een belletje rinkelen als ik de verantwoordelijkheid bij een ander neer wil leggen. In alles, ook buiten ashrams en meditaties. Het mooie is dat dit belletje me altijd weer bij de les houdt en haalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s