een zonnige week op Erraid

leven in een community

gemeenschap met gasten

De laatste periode was aardig hectisch. Aardig wat weken met een grote schoonmaak ter voorbereiding op de komst van de eigenaren. Parallel hieraan, plannen maken en veiligheidsanalyse maken ter voorbereiding op de her-opening, volgens de Schotse richtlijnen in verband met Covid-19. De laatste week was wat meer ontspannen.  Om je een idee te geven over het leven in de gemeenschap, hier een uitleg over het wekelijks ritme en de dingen die ik deed deze week. Tot slot iets dat verder gaat dan het doen.

WEKELIJKS RITME

Er is een duidelijke structuur in onze week en in de dagen hier. Op Zondag  is de weekopening, met een mediatie in de meditatieruimte. De mogelijkheid bestaat om dagelijks te beginnen met een half uur meditatie voor de dagopening. De door de weekse dagopening bestaat uit een korte mediatie, een deelronde waarin iedereen kort vertelt hoe het is. Afsluitend twee ronden waarin het werk wordt verdeeld. Op maandag, dinsdag en donderdag werken we volgens het ‘liefde in actie’ principe. Woensdag is een vrije dag. Maandagavond hebben we een wat uitgebreidere deelronde met alle vaste bewoners. Op donderdagmorgen is er een vergadering met alle leden. Vrijdagochtend starten we met een iets langere deelronde om te vertellen wat de week bracht. De rest van de ochtend is voor schoonmaak van het eigen huis. Begin van de middag sluiten we de week af met een meditatie. Eens in de twee weken oefenen we met de hele groep geweldloze communicatie. Soms losse oefeningen, soms om een conflict op te lossen. De andere week hebben we een avond alleen met de vrouwen, de rode tent.   Zaterdagochtend maken we de gemeenschappelijke ruimten schoon. De avonden hebben we vrij.

ACTIVITEITEN DEZE WEEK

Zondag
Deze week ben ik aan de beurt om de week te begeleiden. In de meditatie nodig ik iedereen uit te ontspannen, stil te staan bij de verwachtingen voor de week die komen gaat, en deze ook weer los te laten in het vertrouwen dat alles zijn tijd en ritme heeft. Aan het einde van de meditatie kiezen we allemaal een engelenkaartje en iedereen leest de betekenis van zijn kaartje. Ik pakte ‘tederheid’ of misschien koos deze engel kwaliteit mij…. We drinken gezamenlijk koffie en thee in de keuken, dit keer met verse blauwe bes muffins en ‘ chocholate chip cookies’.

Met twee anderen liep ik over naar Mull, het grotere buureiland, om een herdenking op het strand van Knockvologan bij te wonen. De buren hadden dit georganiseerd. Er werden gedichten voorgelezen in nagedachtenis van een gezonken reddingssloep van de ‘Arandora Star’.  Het was een boot die in de tweede wereldoorlog getorpedeerd was. De reddingsboot had geen overlevenden. Wat op mij enorm veel indruk maakte, is de geschiedenis , die een van de aanwezigen had opgezocht en deelde. De Andora Star was een boot was met Italiaanse gastarbeiders die (zonder vrouw en kinderen) terug gestuurd werden omdat ze volgens Churchill te gevaarlijk waren voor Engeland. Ze werden weggestuurd met gesaboteerde reddingsboten – geen kans voor overleving.  Heftig, dat in tijden van oorlog of bedreigingen degenen die uit een ander land komt vreemdeling wordt en als bedreiging wordt gezien.

Maandag
Ochtend: een tafeltje gerepareerd en een poging gedaan een afvoer te repareren.

Middag: een doos vol pakjes boter gesmolten, de boter was niet goed meer. Het lukte nog wel om er geklaarde boter van te maken (ghee) dat fantastisch is om me te bakken. Voor de hele groep gekookt: vegetarische curry, gevulde koolbladeren met tomatensaus, quinoa en een salade.

Einde van de middag: lach meditatie begeleid in de meditatieruimte.
Avond: bewoners deelronde begeleid.

 

Dinsdag
Ochtend: voorjaar schoonmaak in de slaapkamer van ‘community house’. Het was de kamer waarin ik de eerste twee weken dat ik op Erraid was verbleef. Het is het enige huis dat niet gerenoveerd is, ligt apart van de rest dicht bij de pier.

Middag: administratie gedaan – vooral gewerkt aan de voorstellen en instructies voor onze her- opening midden augustus. Tweede partij ghee gemaakt. Arran (de tuinman) geholpen met het voorbereiden en blancheren van groenten om deze te bevriezen.

Einde van de middag: Osho kundalini meditatie gefaciliteerd.

Woensdag
Na een luie morgen met Gill alle buren langs gegaan. We wilden hen laten weten dat we zorgvuldig zijn met het opnieuw open gaan voor gasten. En dat we ons bewust zijn van de kwetsbaarheid van de eilanden. Koolrabi soep met mosterd gemaakt voor de donderdag lunch.

Donderdag
Ochtend: vergadering voorgezeten. Ieder lid vertelt wat er gedaan is binnen zijn aandachtsgebied. Besluitvorming gaat via een vaste procedure, iemand formuleert een voorstel en in een paar ronden wordt informatie gegeven en op- en aanmerkingen gemaakt. Het is niet altijd de meerderheid die besluit, we werken met sociocratie. Het kan zijn dat de minderheid bezwaren heeft waardoor een voorstel wordt teruggetrokken.  Deze donderdag was intens, we hebben uitgebreid gepraat over heropenen en – net als in de rest van de wereld – kijkt iedereen heel anders aan tegen de te nemen maatregelen.

Middag: eindelijk begonnen met het verf afkrabbelen van het ijzeren hek met het prachtige Erraid symbool. Pas een klein stukje gedaan, heel wat meters nog te gaan………….

Vrijdag
Ochtend: huis schoongemaakt, verse bloemen geplukt & einde week meditatie.

Middag: artikel geschreven voor de ‘Round & About’ een plaatselijk blad van de zuidpunt van Mull, voor de augustus editie. Thema: verleden en toekomst. Heb een paar Engelse leden om feedback gevraagd.  

Zaterdag
Geen schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimten. Start van de structuur vrije weken, yahoo!!
Voornamelijk gerust en gelummeld, te moe om iets te doen.

VOORBIJ HET DOEN

Hoewel ik vrijwel al het werk dat hier gedaan moet worden leuk vind: dat is niet wat me naar hier trok. Ik heb een sterk verlangen voorbij het alsmaar bezig zijn te komen. Deze gemeenschap is zeker een plek die daartoe uitnodigt, als je er open voor staat. De meditaties, de dagelijkse inspirerende quotes, de engelkwaliteiten, het eiland zelf. De natuur die hier zo ruw, zo dichtbij, zo intens kan zijn.

Op de een of andere manier hielp de engelkwaliteit van tederheid me om wat afstand te nemen. In de eerste helft van de week ervaarde ik sterk dat als ik een beetje opzij stap er ruimte komt voor een andere energie. Had zelfs een gevoel van ‘uw wil geschiedde’. Een soepeler stromende energie, wat meer open staan, toestaan. Jammer genoeg verloor ik die kwaliteit halverwege de week. De ‘doener’, de ‘helper’ kwamen terug en namen het weer over.

Er is eigenlijk maar een activiteit hier die – hoe chagrijnig ik ook ben als ik eraan begin – altijd mijn hart raakt. Hier te mogen koken met de meest fantastische groenten is enorm plezierig. Het opent al mijn zintuigen en creativiteit. Zoals mijn favoriete kok altijd zei: “als ik kook neemt God het een beetje over”.  

Wanneer je geïnteresseerd bent in hoe een gemeenschap werkt, David die hier vier maanden verbleef schreef er een inspirerend verhaal over (english only). 

Voor een simpeler uitleg over Erraid’s gemeenschapsleven is er een pdf om te downloaden. In het Engels, we schreven dit voor een krantje hier, ‘the Round & About’.

En de volgende keer…. meer over het leven hier

5 gedachtes over “een zonnige week op Erraid

  1. Lieve Amrita, bedankt voor jouw berichten. Vond het mooi weer eens iets van je te horen. Wens je heel veel geluk toe. Liefs, Emmy.

  2. Hey Gerrit, leuk te weten dat jij het volgt. Vind het leuk om te doen en kan zo ervaring hier in een keer met heel veel mensen delen. Liefs voor jou en de jouwen!

  3. Wauw! wat een vrijheid lijk je te ervaren. Begrijp ik het goed dat als je je werkzaamheden gedaan hebt, je geen verdere verplichtingen hebt, dan die je jezelf oplegt? Wat doe je dan met die “vrijheid” en hoe ga je daar dan mee om.. ervaar je die dan ook zo of.. Het kost me moeite om open vragen aan je te stellen merk ik.. Bijzonder hoe ik in mijn hoofd aan de haal ga met jou vrijheid (lees geen verplichtingen, verwachtingen van anderen.. misschien wel zorgvrij?)…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s